Italien
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Her i sommers (2013), fik vi endeligt taget os sammen til at, nu skulle vi ud at se et vinslot. For man kan ikke være i Italien i så mange år i sin sommerferie, og så ikke have været ude og besøg et vinslot.

Så i år skulle det være, og vi havde en brochure fra sidste år til et vinslot der hedder Castello di Roncade. 

Ingen af os, hverken Tina eller Jeg, er specielt vinkyndige, men som måske langt de fleste, drikker det fordi vi godt kan lide det.

Men vi tog af sted, med den gamle brochure i hånden uden, at vide om tiderne for rundvisning og priserne stadig passede, bare nogen lunde.

Slottet ligger i byen Roncade, som igen ligger ca. 12 km vest for byen Treviso, og knap 30 km nordøst for Venedig.

I brochuren stod der at der var rundvisning kl. 9.30, og vi kom halsene lige godt 2 minutter over halv, og fik fremstammet på engelsk til ham som stod ved kassen, om vi kom for sent. Til vores overraskelse, var der en som sad ved et langbord lidt længere inde i lokalet, med sin bærbar, der svarede på rent dansk, nej det gør i ikke, og det tror jeg blev forskellen på det hele, i forhold til hvad vi forventede og til hvad vi fik ud af denne tur.

For det viste sig, at personen som sad ved bordet, var vores guide rundt på slottet og til vores vinsmagning til sidst. Det var Dennis, en dansker som var flyttet til Italien for ca. 4 år siden.
Normalt når vi har været ude og se noget, og der har været guidede turer, har det altid været på uforståeligt Italiensk, eller meget sjælden engelsk hvis man er heldig, hvilket gør at man knap får så meget ud af det.

Det viste sig samtidig at vi var de eneste der skulle med på rundturen, så vi fik hele fortællingen på dansk. Efter en kort introduktion gik vi over i selve slottet, hvor der vi set den store sal og helt eksklusivt noget af de private gemakker.

Og sikke levende Dennis kunne fortælle, om hvordan det startede i det 10. århundred, krigene med longobarderne, og hvordan huset var blevet overtaget igennem mange århundrede af forskelige familier, og deres tilhørsforhold ikke mindst til Venedig, enten hvor Dogen ejede slottet, eller var tætte familierelationer til Venedig.
 

 

 Her er en guide, hvor man på intet tidspunkt, er i tvivl om hans passion er historie, og den store viden om slottet gør, at man henføres til gammel tid, hvor det hele kan have foregået.

Herefter går man igennem den smukke gårdsplads, med de store flotte træer, som er flere hundred år gamle, videre over i produktionen, hvor Dennis lige så videns fuld, fortæller hvordan i starten af det 20. århundred restaurerede bygningerne og startede vin produktionen op igen efter gamle traditioner.


Der produceres 200.000 flasker om året, og 13 forskellige slags, lige fra mousserende til hvide og røde, hvor deres flagskib er Villa Giustinian Castello di Roncade.
 

 

Videre fra produktionen til kapellet som ligger i forlængelse af de samme bygninger.  Her finder man de to 'terracotta' buster af de to første ejere af slottet, Girolamo Giustinian og Agnesina Badoer.
 

 

Herefter går man bag om slottet om til en vinmark, hvor man kort får fortalt, hvor vinen stammer fra og hvordan vinstokkene plejes.
 

 

Efterfølgende går man ned i vinkælderen med de store 50hl fade, som ligger i to lange rækker og i to lag i det ene rum, og de mindre 18hl fade i et andet. Et imponerende syn, og når man har været hele turen igennem her, forstår man bedre, hvor meget arbejde der kræves for at produceres vin.
 

 

Til sidst kommer vi tilbage hvor det hele startede, ved langbordet. Man får anvist en stol derefter får man muligheden for at prøvesmage ca. 5 vine efter eget valg.  Og lige som sin passion for historie, viser Dennis her sin store viden om vinene.

Vi fik nok lidt flere vine, at smage end normalt, hvor vi først fik muligheden for at smage 2 hvide og 2 mousserende vine, for derefter 3 rødvine, med deres Villa Giustinian som den sidste, og her forstod jeg nok sådan rigtigt for første gang, hvad vinsmagning drejer sig om, bl.a. Dennis gode evne til at formidle sin viden om slottes vine.

Så er du i området, så tag endeligt en tur ud til slottet, og håb på at det er en af de dage, hvor det er Dennis som er guide, evt. tag kontakt til slottet og hør hvornår han er der, og få historien og en smag af deres vine, da det er en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for.

  
Du kan læse mere på deres egen hjemme side her: http://www.castellodironcade.it/index_eng.php

 


Vis stort kort