Forhandlere
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Når du skal ud at vandre og have en god oplevelse ud af det, er det vigtigt du har noget basalt grej i orden.

Det er vigtigt du kan holde varmen og ligger komfortalt om natten – det kan et godt liggeunderlag sørge for.

Når du så har sovet godt og lunt og skal lave din havregrød om morgenen er der én slags stormkøkken der først og fremmest stikker i øjnene – Trangia

 

Først til det med liggeunderlaget, der finde i et utal af varianter, størrelser og med forskellige funktioner. Et godt liggeunderlag skal optimalt set kunne give dig det samme som din madras derhjemme. Altså skal du ligge komfortabelt og kunne holde varmen – hele natten.

Det med komforten ligger for en stor dels vedkommende i tykkelsen af underlaget, hvor det ikke må være tyndere en 3,8 cm. og helst lidt tykkere. De findes typisk op til 10 cm. og dem der vælger et på 3,8 cm. gør det ofte af vægtmæssige årsager.

Altså ikke deres egen vægt, men underlagets, fordi det skal bæres over større afstande i en rygsæk fx . Er du ude på et eventyr hvor du ikke selv skal bære dit grej, er underlagene fra 5 cm. værd at vælge, idet de alt andet lige er mere komfortable.

 

En anden faktor man skal holde sig for øje, er den såkaldte R-værdi på et underlag. Den skal helst ikke være under 3 om sommeren og gerne over 4 om vinteren. R-værdien er et udtryk for hvor varmt underlaget er – hvor meget det isolerer mod jord-kulden.

En r-værdi på 3 kalder man typisk et 3-sæsons underlag, underforstået at det kan bruges forår, sommer og efterår, men ikke om vinteren. Kommer værdien over 4 kan vi kalde det et helårs underlag og det bør kunne beskytte mod kulden ned til adskillige frostgrader.

At kunne holde varmen når du sover ude handler naturligvis ikke blot om liggeunderlaget. Her kommer også soveposen ind i billedet, samt en stripe faktorer om dig selv. Det kan være hvor godt hydreret du er, om du er ordenligt mæt når du lægger dig til at sove og hvor træt du er.

 

Det med stormkøkkenet er en anden sag der er værd at kigge lidt nærmere på. Trangia har været på markedet lige siden de var de eneste for over 50 år siden og til i dag hvor det vrimler med tilbud om letvægts madlavningsgrej.

Og lad det være sagt med det samme- Trangia er er ikke det mest moderne, har ikke den mest effektive brænder og er ikke det letteste sæt køkkengrej at tage med. Alligevel er det med på rigtigt mange outdoor-ture og er fast inventar hos stort set alle spejdergrupper.

Hvorfor nu det?

 

Det handler først og fremmest om at det er let at bruge, at alle kender det og det kan pakkes sammen til at fylde forholdsvist lidt.